Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije, Mihailo Jovanović, sastao se danas sa delegacijom Republike Ekvatorijalne Gvineje koju predvodi delegirani ministar za javnu upravu i administrativnu reformu Republike Ekvatorijalne Gvineje, Santjago Nsobeja Bareiros, u Beogradu.

Povod dolaska delegacije je izložbena postavka Vlade Republike Srbije „Igraj za čovečanstvo! Nauka za sve“, koja se održava od 16. do 19. maja u okviru 65. Međunarodnog sajma tehnike i tehničkih dostignuća.

Ministar Jovanović je izrazio zahvalnost za doslednu i principijelnu poziciju Republike Ekvatorijalne Gvineje u pogledu nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. „Kosova“ i još jednom potvrdio odlične odnose dve države.

Jovanović je ovom prilikom upoznao gosta sa uspesima Republike Srbije u domenu digitalizacije, razvoja IKT sektora i elektronske uprave. On je izrazio spremnost da znanje i iskustvo, koje su inženjeri Srbije stekli u digitalnoj transformaciji javne uprave, prenesu kolegama iz Ekvatorijalne Gvineje. Takođe, istakao je da Republika Ekvatorijalna Gvineja ima 16 stipendija za svoje studente u okviru projekta „Srbija je svet“, kao i da smo spremni da taj broj povećamo.

Na kraju ovog sastanka, ministar Jovanović zamolio je goste da prenesu Vladi i predsedniku Republike Ekvatorijalne Gvineje, gospodinu Teodoru Objangu Ngemu Mbasogu, molbu da podrže kandidaturu Republike Srbije za organizaciju Specijalizovane svetske izložbe EXPO 2027, o čemu će se odlučivati tokom zasedanja Generalne skupštine Međunarodnog biroa za izložbe, krajem juna ove godine u Parizu.