Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije, Mihailo Jovanović, prisustvovao je proglašenju pobednika „Serbian Cybersecurity Challenge 2023“ u organizaciji Fondacije Mreža za sajber bezbednost, u Beogradu.

„Današnji skup govori da smo kao društvo postali svesni činjenice da je informaciona bezbednost, posebno naših najmlađih, fundamentalna obaveza i zadatak svih nas i da isključivo odlučni i jedinstveni možemo da ostvarimo zajednički cilj, a to je pravilno i bezbedno korišćenje najmasovnijeg medija današnjice“, rekao je ministar Jovanović.

On je istakao da Srbija intenzivno radi na tome da svest o informacionoj bezbednosti mora da se razvija od najranijeg uzrasta sa prvim susretom i komunikacijom dece na internetu. Takođe, u okviru posebnog cilja Strategije razvoja informacionog društva i informacione bezbednosti u Republici Srbiji za period od 2021. do 2026. godine, prepoznato je da saradnja između javnog i privatnog sektora predstavlja jedan od ključnih elemenata informacione bezbednosti svake zemlje, jer ta saradnja upravo nudi praktično rešenje na izazove u vezi sa kapacitetima neophodnim za održavanje nivoa informacione bezbednosti.

Pored ministra Jovanovića, događaju je prisustvovao i šef misije OEBS-a u Srbiji, Jan Bratu.

Fondacija „Mreža za sajber bezbednost“ , koja okuplja najznačajnije aktere u domenu sajber bezbednosti u Republici Srbiji, ove godine organizovala je četvrto Nacionalno takmičenje iz sajber bezbednosti „Serbian Cybersecurity Challenge 2023”. Ovo takmičenje je deo programa Sajber heroj, čiji su strateški ciljevi promocija oblasti sajber bezbednosti i identifikacija, privlačenje, edukacija i zadržavanje mladih talenata sa ciljem smanjenja tržišnog manjka eksperata u oblasti sajber bezbednosti u javnom, nevladinom i privatnom sektoru.