Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije, Mihailo Jovanović i predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu, Igor Jurić, potpisali su danas Memorandum o  saradnji u oblasti bezbednosti i zaštite dece pri korišćenju informaciono-komunikacionih tehnologija, u Beogradu.

„Cilj ovog Memoranduma je unapređenje saradnje sa Centrom za nestalu i zlostavljanu decu, posebno imajući u vidu nacionalne, regionalne i globalne rizike, izazove i pretnje po bezbednost dece pri korišćenju informaciono-komunikacionih tehnologija. Kroz međusobnu koordinaciju i komunikaciju jedan od primarnih ciljeva Ministarstva i Centra je suzbijanje vršnjačkog nasilja i nasilja dece na internetu“, rekao je ministar Jovanović.

Predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu, Igor Jurić naglasio je da je veoma važno da rad nevladinog sektora bude podržan od strane donosioca odluka, jer je tako mogućnost ostvarivanja korenitih promena mnogo veća.

„Ministarstvo informisanja i telekomunikacija je naš izuzetno važan partner, pogotovo kada se radi o nestancima dece. Prema našoj statistici, veliki broj dece odlazi od kuće usled nagovora osobe koju su upoznali na internetu, ili nakon zlostavljanja koje su na internetu pretrpeli“, rekao je Jurić i dodao da smatra da će ova saradnja dati rezultate, i da ćemo u narednom periodu imati smanjen broj nestanaka.

Međunarodni dan nestale dece obeležava se 25. maja, svake godine širom sveta. Ovaj dan takođe podseća i na važnost bezbednosti dece na internetu, prevashodno zbog opasnosti koje vrebaju u digitalnom okruženju.