Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije, Mihailo Jovanović proglašen je danas za Reformatora godine, po izboru Nacionalne alijanse za ekonomski razvoj (NALED) na konferenciji povodom predstavljanja 16. Sive knjige.

Po odluci Upravnog odbora NALED-a, Jovanović je u 2023. godini bio zaslužan za reforme koje se odnose na stvaranje ravnomernog razvoja savremene telekomunikacione infrastrukture, uvođenje širokopojasnog interneta u ruralna područja naše zemlje, kao i sveukupan doprinos i podršku unapređenju digitalizaciji, razvoju elektronske uprave i informacionu bezbednost.

„Izuzetno sam počastvovan i srećan zbog nagrade Reformator godine, jer smatram da predstavlja prestižno priznanje, ne samo meni kao pojedincu, već širokom krugu ljudi koji su i u 2023, ali i od 2017. godine, neumorno radili na ostvarenju jedinstvenog cilja - digitalnoj transformaciji Republike Srbije: mojim dragim saradnicima u Ministarstvu, u Kancelariji za IT i eUpravu, u kabinetu predsednice Vlade, kao i svim ministrima u ovoj i prethodne dve vlade koji su doprineli potpuno novoj slici i drugačijoj percepciji naše zemlje – jednoj modernoj Srbiji, digitalnom i tehnološkom lideru, pobedniku u eri 4. industrijske revolucije“, istakao je Jovanović.

On je ovom prilikom rekao da je NALED, pružajući stalnu podršku Vladi, postao deo istorijskih promena ka stvaranju moderne i prosperitetne Srbije.

„Novoformirano Ministarstvo informisanja i telekomunikacija je u 2023. godini zaslužno za čak 4 potpuno nova zakona koja su u potpunosti sinhronizovana sa zakonodavstvom EU.  Time smo doprineli ispunjavanju obaveza koje proizilaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i usvajanju pravnih tekovina u okviru Poglavlja 10 – Informaciono društvo i mediji. To su: Zakon o elektronskim komunikacijama, Zakon koji definiše pristupanje Digitalnoj Evropi i dva medijska zakona – Zakon o javnom informisanju i medijima i Zakon o elektronskim medijima. Zahvaljujući ovim zakonima širokopojasni internet je po prvi put u Srbiji postao deo univerzalnog servisa, praktično smo postali deo EU po pitanju pristupanju fondovima i bespovratnim sredstvima u oblasti veštačke inteligencije, računarstva visokih performansi i razvoju digitalnih veština, dok je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen čestitala Srbiji na usvajanju medijskih zakona i istakla da je, što se tiče slobode medija, završen važan deo reformi.“, rekao je Jovanović.

On je istakao još 4 zakona iz 2023. godine, čija će implementacija tek doneti značajne pozitivne ekonomske i privredne promene u narednom periodu: Zakon o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u zdravstvu, Zakon o strancima, kao i zakoni kojima se potvrđuju sporazumi sa Severnom Makedonijom i Albanijom po pitanju uvođenja jedinstvenog ID broja Otvorenog Balkana i Slobodnog pristupa tržištu rada.

Tokom konferencije, Jovanović je učestvovao i na panelu ,,Perspektiva i reformski prioriteti Vlade Srbije“, zajedno sa ministarkom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, dr Jelenom Begović i ministarkom zdravlja prof. dr Danicom Grujičić.

Tom prilikom on je istakao dalje planove za digitalizaciju i modernizaciju Republike Srbije u okviru programa „Skok u budućnost – Srbija 2027“.

Takođe, državni sekretar u Ministarstvu informisanja i telekomunikacija, Milan Dobrijević deo je tima koji je dobio nagradu za unapređenje uslova za investicije i izgradnju.