Министар

Др Михаило Јовановић је рођен 1972. у Београду. Дипломирао је на Електротехничком факултету у Београду, као један од најбољих студената у генерацији, на којем је постао и магистар електротехничких наука. Доктор економских наука постао је 2012, да би своју другу докторску тезу одбранио из области математике и рачунарских наука 2022. године на Криминалистичко-полицијском Универзитету у Београду.

Прву половину радног века провео је у Пошти Србије, чији је и стипендиста био, као директор одговоран за ИТ, електронске комуникације и развој где је допринео осмишљавању и имплементацији новог поштанског технолошко-информационог система и изградњи регионалних поштанско-логистичких центара у Београду, Новом Саду и Нишу. Један је од најзаслужнијих стручњака што је Пошта Србије, захваљујући дигитализацији и развоју електронског пословања, 2016. године остварила најбољи пословни резултат у историји свог пословања.

Допринео је у оснивању Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Републике Србије 2017. године, када је постао и њен директор. Заслужан је за интезиван развој услуга и инфраструктуре електронске управе, дигиталној трансформацији јавне управе, напретку дигиталне економије, али и препознатљивости, поверењу и вери грађана у еУправу. Изградњом Државног дата центра у Крагујевцу, као и имплементацијом електронских услуга Бебо, добро дошла на свет, еВртић, еУпис, Моја средња школа, еСандуче, електронски потпис у клауду и многих других на Порталу еУправа оставио је неизбрисив траг у дигитализацији јавне управе у Србији.

Године 2002. добио је награду Министарства за науку, технологије и развој Владе Републике Србије на јавном позиву за најбоље младе истраживаче и научнике који су својим ангажовањем дали допринос развоју науке и технологије, променама у земљи, као и започетим реформама; који су остали у земљи и својим ангажовањем допринели њеном свеукупном бржем развоју и повезивањем са светом.

Године 2022. добио је Награду града Београда деспот Стефан Лазаревић која се додељује за дело које представља највредније достигнуће у уметности, науци, медицини, архитектури и урбанизму, пољопривреди, новинарству, образовању, спорту и заштити животне средине. Награду је добио за изузетни допринос у организацији и реализацији вакцинације становништва у Београду у 2021. години у околностима проглашене светске пандемије вируса SARS-CoV-2/COVID-19.

Године 2023. је одликован јавним признањем – Плакетом Светог Ђорђа, највишим одликовањем града Крагујевца за пружену помоћ овом граду и његовим грађанима, за изузетно лично и професионално залагање и оставарене резултате у области дигитализације, изградњу Државног дата центра у Крагујевцу и иницијативу за изградњу Иновационог дистрикта у Крагујевцу, чиме је овај град постао водећи ИТ центар у Републици Србији и Југоисточној Европи.

Јовановић је 2024. године добио престижну награду и признање за Реформатора године. По одлуци Управног одбора НАЛЕД-а он је у 2023. години био заслужан за реформе које се односе на стварање равномерног развоја савремене телекомуникационе инфраструктуре, увођење широкопојасног интернета у рурална подручја наше земље, као и свеукупан допринос и подршку унапређењу дигитализацији, развоју електронске управе и информациону безбедност.

Ожењен је Анетом, отац Стефана и Александра.