Министар информисања и телекомуникација у Влади Републике Србије, Михаило Јовановић и председник Центра за несталу и злостављану децу, Игор Јурић, потписали су данас Меморандум о  сарадњи у области безбедности и заштите деце при коришћењу информационо-комуникационих технологија, у Београду.

„Циљ овог Меморандума је унапређење сарадње са Центром за несталу и злостављану децу, посебно имајући у виду националне, регионалне и глобалне ризике, изазове и претње по безбедност деце при коришћењу информационо-комуникационих технологија. Кроз међусобну координацију и комуникацију један од примарних циљева Министарства и Центра је сузбијање вршњачког насиља и насиља деце на интернету“, рекао је министар Јовановић.

Председник Центра за несталу и злостављану децу, Игор Јурић нагласио је да је веома важно да рад невладиног сектора буде подржан од стране доносиоца одлука, јер је тако могућност остваривања коренитих промена много већа.

„Министарство информисања и телекомуникација је наш изузетно важан партнер, поготово када се ради о нестанцима деце. Према нашој статистици, велики број деце одлази од куће услед наговора особе коју су упознали на интернету, или након злостављања које су на интернету претрпели“, рекао је Јурић и додао да сматра да ће ова сарадња дати резултате, и да ћемо у наредном периоду имати смањен број нестанака.

Међународни дан нестале деце обележава се 25. маја, сваке године широм света. Овај дан такође подсећа и на важност безбедности деце на интернету, превасходно због опасности које вребају у дигиталном окружењу.