Министар информисања и телекомуникација у Влади Републике Србије, Михаило Јовановић, потписао је у Бриселу Споразум између Европске уније и Републике Србије о учешћу Србије у програму Европске уније Дигитална Европа, за период до 2027. године. На основу овог споразума правна и физичка лица са пребивалиштем, односно седиштем у Републици Србији ће у Европској унији моћи да аплицирају за финансирање пројеката и биће у равноправном положају са субјектима из земаља пуноправних чланица Европске уније када је реч о додели бесповратних средстава из фондова ЕУ и то у неким од следећих области дигитализације: вештачка интелигенција, рачунарство високих перформанси (High Performance Computing - HPC), напредне дигиталне вештине и развој и примени дигиталних капацитета и интероперабилности. Укупна вредност програма Дигитална Европа процењује се на чак 7,5 милијарди евра.

„Ово је одлична вест за даљи развој сектора информационо-комуникационих технологија у Србији, ИТ компанија различитих величина, за истраживаче, научнике и иноваторе, повећање стандарда и конкурентности домаће привреде и ИТ индустрије. Мало ко је могао да замисли колики ће успех Република Србија постићи када је на иницијативу премијерке Ане Брнабић дигитализација постала један од приоритета Владе 2017. године. Данас, свега 6 година касније, извоз ИКТ сектора из године у годину обара рекорде, прошле године је био око 2,7 милијарди евра. За прва четири месеца ове године забележен је даљи раст извоза од око 43% и повећање броја запослених у ИТ фирмама за око 3.500. Следећи искорак у дигитализацији је примена вештачке интелигенције и зато је овај споразум са Европском унијом толико битан. Наше ИТ фирме и научници сада имају подједнаку прилику у приступу фондовима од чак 7,5 милијарди евра као да смо земља чланица ЕУ.“, рекао је министар Јовановић и додао је Влада Србије још 2019. године доношењем Стратегије развоја вештачке интелигенције (ВИ) за период 2020-2025. препознала значај ВИ, потом основала Институт за развој вештачке интелигенције и успоставила Националну платформу за развој ВИ на којој већ ради 30 факултета, универзитета и института и 20 стартапова.

Република Србија је 2022. године постала члан EURO HPC организације, која је основана од стране ЕУ и која се бави развојем суперкомпјутера у Европи и изабрана за чланицу Глобалног партнерства за вештачку интелигенцију. Србија је, такође, једна од 11 земаља у свету која има програме вештачке интелигенције који се спроводе у основном и средњем образовању.

Извоз ИКТ услуга за прва четири месеца ове године износио је 1,059 милијарди евра, што је раст од 43,1% у односу на исти период прошле године, док је суфицит чак 829 милиона евра. Ради поређења, извоз ИКТ услуга за читаву 2017. годину износио је 740 милиона евра, док је 2012. године био само 375 милиона евра.

Током званичне посете Бриселу, министар Јовановић учествовао је на Округлом столу – „Регулаторни дијалог, ЕУ - Западни Балкан“, заједно са министром комуникација и транспорта Босне и Херцеговине, Едином Фортом, министром јавне управе Републике Црне Горе, Марашом Дукајем, министром за информационо друштво и администрацију Републике Северне Македоније, Азиром Алиуом и заменицом министра инфраструктуре и енергетике Републике Албаније, Енкелејдом Мукај.