Министар информисања и телекомуникација у Влади Републике Србије, Михаило Јовановић, учествовао је данас на отварању конференције Sinergija 23, у Београду.

„Компанија Microsoft већ двадесет година успешно послује и развија своја иновативна софтверска решења у Србији, што је најбољи доказ да је Србија поуздана и пожељна земља за истраживачке и развојне центре највећих и најнапреднијих светских ИТ компанија. Отварање Microsoft-овог Развојног центра у Србији је једно од највећих признања које је Србија могла да добије, што је допринело креирању нове слике модерне Србије. У 2022. години је извоз ИКТ услуга достигао 2,7 милијарди евра, а пре само 10 година је био свега 375 милиона евра. У првих 9 месеци 2023. године извоз је достигао 2,5 милијарди евра што је 32% више него у истом периоду претходне године и очекујемо да ће до краја године достићи 3,8 милијарди евра. У овом тренутку, извоз ИКТ услуга чини више од четвртине укупног извоза свих услуга у РС, док суфицит ИКТ сектора у укупно оствареном суфициту свих услуга у РС учествује са 92,5%“, истакао је министар Јовановић и додао да је Светска банка рангирала Србију на високо 4. место у Европи у области дигиталне трансформације, а према последњем издању глобалног извештаја Уједињених нација, који прати развој електронске управе, Србија је међу 10 земаља света које су оствариле највећи напредак у овој области.

Синергија је једна од највећих и најутицајнијих годишњих конференција посвећена дигиталној трансформацији, информационо-комуникационим технологијама и њиховој пословној примени у региону Југоисточне Европе, која се ове године одржава двадесет трећи пут за редом.