Министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић, министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић и шеф одељења за информационе технологије Европскe организацијe за нуклеарна истраживања (ЦЕРН) Енрика Поркари, потписали су данас Меморандум о разумевању о сарадњи у увођењу и експлоатацији Глобалне LHC рачунарске мреже, у Државном дата центру у Крагујевцу.

„Потписивањем овог Меморандума Србија постаје део Глобалне рачунарске мреже ЦЕРН-а. Наиме, у Државном дата центру у Крагујевцу ћемо успоставити чвориште намењено за чување, обрађивање и анализу научних података са Великог хадронског сударача (LHC - Large Hadron Collider) у ЦЕРН-у. Србија на овај начин постаје једна од само 7 земаља у Европи и 10. земља на свету, део Глобалне LHC рачунарске мреже, где се обрађују примарни подаци са физичких експеримената у ЦЕРН-у и где се подаци даље чине доступним светској научној заједници. То је уједно и прилика да се у оквиру научне заједнице у Србији развију и профилишу стручњаци који ће радити са подацима нуклеарних истраживања и имати могућност да сарађују са око 5.500 научника из 240 института из 54 земље широм света“, рекао је министар Јовановић и подсетио да Државни дата центар у Крагујевцу поседује сертификат, према стандарду ЕN50600 за испуњавање највишег нивоа поузданости, сигурности и ефикасности чувања опреме и података – сертификат за класу 4. Након што су донели одлуку да у Крагујевцу своју опрему и податке на комерцијалној основи чувају највећи светски ИТ гиганти попут Oracle, IBM и Хуавеи, од данас и ЦЕРН постаје корисник Државног дата центра - својеврсне иконе дигитализације у Србији.

„Сјајан дан за Србију и за научнике у Србији. Потписивањем данашњег меморандума Србија постаје једна од малобројних земаља која ће чувати и обрађивати податке из светских експеримената на којима учествују хиљаде најбољих светских научника. Бићемо део информационе подршке експериментима који се одвијају у ЦЕРН-у. Државни дата центар постаће Tier-1 центар ЦЕРН-а и омогућиће проширење капацитета у смислу чувања обраде и анализе података који се генеришу током експеримената у ЦЕРН-у. Поред тога што директно постајемо део процеса истраживања, наши ИТ стручњаци ће добити нова знања везана за управљање једним овако комплексним информатичким системом и омогућиће да добијемо нову генерацију стручњака који ће ово знање моћи да примене и на друге области науке“, изјавила је министарка Беговић.

„У име ЦЕРН-а и мојих колега, желела бих да изразим наш ентузијазам због тога што се Србија прикључила глобалној LHC рачунарској мрежи како би понудила услуге Државног дата центра научницима широм света. Од 2019. године, када се Србија прикључила ЦЕРН-у, начињено је много корака ка јачању партнерстава између научника и инжењера из Србије и ЦЕРН-а. Видимо много области у којима је дошло до напретка, и сматрам да је данашње потписивање овог Меморандума о разумевању још један корак у јачању ове сарадње. Радујемо се да укажемо добродошлицу Србији у WLCG и томе што ће бити место окупљања за чување научних података како српске научне заједнице, тако и оне на светском нивоу“, истакла је Енрика Поркари, шеф одељења за информационе технологије Европскe организацијe за нуклеарна истраживања (ЦЕРН).

Меморандум о разумевању потписује се са циљем да Република Србија добије јединствену прилику и подршку ЦЕРН-а да се прикључи једном од најзначајнијих научних пројеката у свету, као и ради формирања „Tier-1 центра“ у Државном дата центру у Крагујевцу. Овај центар би пружио подршку извођењу ЦМС експеримента, и био део Глобалне рачунарксе мреже (The Worldwide LHC Computing Grid - WLCG) чија је намена да чува, обрађује, преноси и анализира податке. Од посебног значаја је што се у Србији отвара Tier-1 врста центра који представља део фундаменталног слоја ЦЕРН-ове хијерархијске рачунарске мреже, слоја који се састоји од малог броја центара позиционираним у одабраним најнапреднијим земљама ИT технологије.