Министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић, министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић присуствовали су данас промоцији платформе еИновације (Регистар субјеката националног иновационог система) и свечаном отварању „CDT HUB”-a Привредне коморе Србије, у Београду.

„Регистар субјеката националног иновационог система – платформа еИновације је кључни инструмент за идентификацију и континуирано праћење свих актера иновационог екосистема, који обезбеђује основу за брзу и ефикасну координацију између релевантних субјеката. Платформа еИновације омогућава да се сви субјекти иновационих делатности једноставним путем, онлајн пријавом преко Портала еИновације упишу у регистар. Приликом подношења захтева за упис нема потребе за одлазак на шалтере, нити да се прикупљају документи у папирном облику јер се сви неопходни подаци аутоматски добијају из релевантних службених регистара и евиденција, што значајно убрзава процес пријаве. Као део националне иновационе стратегије, ова свеобухватна база података је темељ за успешно остваривање дигиталне трансформације Србије.“, рекао је Јовановић и истакао да кроз платформу еИновације, Србија има прилику да усмерава своје напоре ка убрзаном развоју иновационог екосистема, унапређујући конкурентске предности и стварајући отворено и одрживо окружење за иновације.

Министарка др Беговић навела је да у Републици Србији постоји између 600 и 700 стартап компанија.

„Циљ нам је да тај број повећамо улагањем у комплетну инфраструктуру и механизме финансирања. Држава је донела сјајне пореске олакшице како би мотивисала стартап компаније, којим је место на нашем порталу. Једино преко овог Портала ове компаније могу постати видљивије инвеститорима, нашој заједници, али и ван граница наше земље”, рекла је она.

Нови CDT HUB представља Центар за дигиталну трансформацију чији је циљ подстицај сарадње између ИТ компанија, стартапа, инвеститора, стручњака, представника јавних институција и традиционалних пословних субјеката. Примарна мисија CDT HUB-a је да олакша заједничко креирање иновативних решења која повећавају конкурентност и продуктивност свих укључених страна.