Министар информисања и телекомуникација у Влади Републике Србије, Михаило Јовановић, свечано је отворио АФА Хакатон за студенткиње и средњошколке- HACKITgirls, у Музеју науке и технике.

„Министарство информисања и телекомуникација је традиционални покровитељ хакатона у циљу подстицања девојчица и девојака за укључивање у области науке, технологије, инжењерства и математике(СТЕМ). Процене су да ће до 2030. године, у свету, чак 60% новонасталих послова, који вас чекају у будућности, бити у тим областима. ИКТ сектор у Србији, више него икада, доминира и чини једну од главних полуга развоја и просперитета“, поручио је министар Јовановић.

Министар је овом приликом изјавио да је велико задовољство присуствовати на оваквим скуповима где се истичу праве вредности и улаже у младост, памет, најдрагоценије алате које једно друштво мора да негује и да остави будућим нараштајима.

„Држава креира предуслове који ће младима омогућити бржи напредак и савремене услове образовања јер смо свесни да данас нема успеха ни конкурентности без дигиталне писмености и компетенција. Зато будуће колегинице, учинићемо све да вам трендови у СТЕМ наукама и дигитални свет буду доступни и безбедни“, рекао је Јовановић.

На овогодишњем догађају „HACKITgirls“ у организацији удружења АФА, учествује 50 учесница из целе Србије које ће у тимовима, са менторкама из технолошких компанија радити на проналажењу идејног решења за задати проблем.